Panu Villanen on koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri, luokan- ja biologian aineenopettaja sekä hänellä on opintoja ympäristöjuridiikasta ja -tieteistä. Villanen on toiminut reilut 25 vuotta opettajana ja toiminut oppiyksikköjensä rehtorina kahdeksan vuotta. Lisäksi Villanen on toiminut erityisesti ammattikasvattajien kouluttajana sekä suunnitellut, toteuttanut ja johtanut lukuisia luontokursseja. Vuosina 2001-2006 hän toimi projektisuunnittelijana ja päätyönään täydennyskoulutti biologian- ja maantiedon opettajia sekä myös muita ammattikasvattajia (Hämeenlinnan seudun kansanterveystyön kuntayhtymän/Hämeenlinnan kaupunki). Ympäristö- ja luontokerronta on Villaselle sekä ammatti että harrastus. Niinpä hän on toiminut luontoon ja lintuihin liittyvissä yhdistyksissä ja säätiöissä erilaisissa luottamustehtävissä sekä asiantuntijana että innokkaana harrastajana.
Lisäksi Panu Villanen on suorittanut tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon (TKEAT). Niinpä Villanen on vuosien saatossa kehittänyt erilaisia opetusmenetelmiä ja -tekniikoita sekä käsikirjoittanut erityisesti digitaalisia opetusmateriaaleja. Ensimmäinen digimateriaali Multimedia Ympäristökasvatuksen ja ekologian opetusmenetelmistä valmistui v. 1998 (WSOY Koulukanava) ja viimeisin Molupo - Kirkkiksen mobiililuontopolku on tehty v. 2017 (digitointi Aatos Media, tilaajana Hämeenlinnan kaupunki, Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisavustus 2015).
Vuonna 2019 Villasen käsikirjoittama peli opaskirjoineen, Linnut – opaskirja ja korttipeli, julkaistiin Helsingin Lintumessuilla (kustantaja Basam Books). Tuorein peli/opaskirja on LINNUT 100, joka ilmestyi koronakeväänä huhtikuussa 2020 (Basam Books). LINNUT 100 teoksesta on tehty myös DigiLINNUT100 v. 2021 ja sitä voi pelata www-selainpelinä. Opetus/oppimis- ja muiden materiaalien lisäksi Villanen luennoi ja kurssittaa luontoaiheista sekä opetusalan ammattilaisia että kansalaisia edelleen. Hän on myös tuttu ääni Yle Hämeessä luontoaiheiden asiantuntijana. Niinpä Villaselta on toivottu vastauksia yhä enemmän luontoon liittyvissä kysymyksissä. Villanen keräsi asiantuntijaryhmän kesän 2020 aikana, minkä avulla kansalaisia voi palvella kattavammin visaisissakin luontoon liittyvissä kysymyksissä. Ryhmän nimeksi tuli Luontoakateemi ja luontoasiantuntijoita alettiin asiantuntemuksensa mukaisesti kutsua luontovirtuooseiksi.
Panu Villanen perusti v. 2014 puolisonsa Jaana Villasen kanssa yrityksen Prorigin Oy (www.prorigin.fi), joka kouluttaa, konsultoi ja luennoi arvopohjaisen liiketoiminnan puolesta. Kirjalliset työt erimuodoissaan ovat yhä tärkeämpi osa yritystoimintaa. Yhtenä liiketoimintamuotona on myös kestävään kehitykseen - kierrätykseen – pohjautuva taide, metallireliefit. Villanen käyttää metallireliefien raaka-aineena 100% kierrätysmetallia. Teokset ja niistä tehdyt useat näyttelyt kulkevat nimellä Valuvikoja (www.valuvikoja.fi).
Panu Villasen innostus luontoon sikiää lapsuusajalta - Kalvolan Kallijärven mökkimaisemista. Pikkupoikaa ihmetytti niin vedessä liikkuvat tikut (vesiperhosen toukkien suojusputket) kuin kukkaketojen loisto ja kuhina. Nuoruusvuosina Villanen rakensi Toijalan omakotitalon takapihalle kasvihuoneen ja kasvatti vihanneksia innolla ja kävi vihannesvaihtokauppaa naapurin tätien kanssa. Myös oma huone täyttyi viherkasveista ja lemmikkeinä oli niin sammakoita ja vesiliskoja kuin hamstereita ja kanejakin. Aikuisiässä luonnon tutkiminen ei ole laantunut ja elollisuuden ihmettely on jatkunut eripuolilla maailmaa meren pohjasta vuoriylänköihin. Hämeenlinnan järvenrannalla sijaitseva kotipuutarha antaa jokapäiväisen luontonautinnon.