Luontoakateemille esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia linnuista vuosilta 2020-2022.
16.05.2021
Mitä ihmettä tapahtuu linnunpöntöissämme,kun sepelsieppouros käy koko ajan pöntön luukulla, kurkkaa sisään muttei mene sinne, tehnyt sitä pitkät ajat. Toinen outo että toisella pöntöllä sisään nähtiin menevän sinitintti,oletettiin että tekee sinne pesää,mutta nyt sinnekkin on sepelsiepponaaras pyrkimässä.
Kuvassa kirjosieppokoiras pöntön suulla. Kuva: Panu Villanen.
Hei!
Olisikohan kyseessä sepelsiepon sijaan kirjosieppo. Sepelsieppo, joka on eteläisempi pesimälintu ja pesii meitä lähimpänä Gotlannissa, ja on maassamme satunnainen (vuosittain havaitaan joitakin yksilöitä) vierailija eikä pesimälintu.
Lajithan ovat hyvin samannäköisiä. Sepelsiepolla valkoinen kaulus kiertää niskan kokonaan mutta kirjosiepolta se puuttuu. Vihdoin säiden lämmettyä ovat kirjosiepot viimeisen viikon aikana palanneet muuttomatkaltaan pihapiireihin. Ensin ilmestyvät koiraat tutkivat pihapiirissä pönttöjä arvioiden mikä olisi paras vaihtoehto. Tällöin ne tyypillisesti kurkkaavat usein pönttöihin menemättä välttämättä sisään. Koiras varaa pesäpöntön mutta vasta naaras saavuttuaan muutamaa päivää/viikon myöhemmin rakentaa pesän. Eli koiraalla ei ole tarvetta juurikaan mennä sisään pönttöön.
Lisäksi kirjosieppo saattaa mieltyä sellaiseen pönttöön, jossa jo pesii tali- tai sinitiainen ja tällöin se empii sisään menemistä vielä ehkä enemmän. Lopulta se saattaa tylysti tehdä oman pesänsä tiaisen pesän päälle. Lisätietona todettakoon, että jotkut kirjosieppokoiraat voivat höyhenpuvultaan olla hyvinkin naaraan näköisiä eli selkäpuolelta harmaanruskeita. Tällöin ne erottaa parhaiten naaraasta nokan päällä olevasta valkoisesta laikusta. Eli toisella pöntöllä käynyt lintu on ehkä sekin voinut olla koiras. On toki hyvin voinut olla naaraskin, sillä niitäkin
on jo saapunut. Eli kuvailemasi käytös on kirjosiepolla tavallista.
Ystävällisin terveisin,
Juhani Kairamo, luontovirtuoosi